Byudvikling tæt på stationerne skal løfte den kollektive trafik
Når der bygges tæt på Letbanens stationer, stiger passagertallet – og byerne får nyt liv. Nu skal samarbejdet om stationsnær byudvikling styrkes i hele Østjylland. I Odder Kommune har de allerede gode erfaringer.
Letbanestationer er ikke kun steder, hvor letbanetogene standser – de kan også være drivkraft for byudvikling og grøn omstilling. Af samme grund er netop stationsnær byudvikling et fokusområde for Letbanerådets anbefalinger til det kommende råd. I Odder kan man varmt bakke op om det fokus:
– Som stationsby oplever vi, hvordan det at have en letbanestation er rigtig positivt for byens udvikling. Letbanen gør det nemt at komme til og fra Odder. Det skal med tiden udgøre en mobilitetshub, som binder hele området sammen med stationen og give liv i hverdagen – både for borgere og besøgende, siger Lone Jakobi (A), borgmester i Odder Kommune.
– Flere møder hinanden, butikker og caféer får kunder, og nye fællesskaber opstår.
Derfor vil Letbanesamarbejdets parter nu sætte mere struktur og retning på den stationsnære byudvikling. Målet er at få endnu flere til at vælge kollektiv transport og samtidig sikre, at nye bolig- og erhvervsområder bliver tæt knyttet til det højklassede net af letbane og tog.
I Odder går byudvikling og kollektiv trafik hånd i hånd
Et godt eksempel finder vi som nævnt i Odder, hvor kommunen satser målrettet på at udvikle området omkring Odder Station og Rude Havvej. Ved Rude Havvej er der allerede en letbanestation, og der er planlagt et værkstedsdepot til de kommende længere letbanetog samt et krydsningsspor, der skal gøre det muligt at køre med kvartersdrift til og fra Odder. Samtidig er der nye boligprojekter og erhvervsområder på vej i stationsnær afstand, og passagertallene i området er steget markant de seneste år.
– Udviklingen omkring Odder Station og Rude Havvej viser, hvordan en klar vision og lokal forankring kan løfte et helt område. Særligt når vi kobler boliger, erhverv og grønne byrum tæt på kollektiv trafik, siger Lone Jakobi.
Alene på Rude Havvej Station steg antallet af passagerer med over 20 procent fra 2023 til 2024. I samme periode voksede passagertallet i Odder med knap 17 procent, mens Malling, Beder og Mårslet alle havde vækst tæt på eller over 20 procent.
Ny proces skal føre til fælles principper og bedre planlægning
I Letbanerådet er der enighed om, at der er brug for et mere forpligtende samarbejde om stationsnær byudvikling.
– En by udvikler sig ikke alene, fordi den har en station. Men når vi deler viden og erfaringer på tværs af kommuner, får vi mere robuste løsninger og større gennemslagskraft. Til gavn for både mobiliteten og vores lokalsamfund, siger Lone Jakobi.
Derfor er en ny proces sat i gang, hvor kommunernes planchefer og Midttrafik skal udvikle fælles principper, som kan forankres i både kommune- og lokalplaner.
Blandt spørgsmålene, der skal drøftes, er:
- Hvordan sikrer vi, at nye boligområder prioriteres tæt på kollektiv trafik?
- Hvilke krav skal der være til kvaliteten og funktionerne i stationsområder?
- Og hvordan får vi de private developere med, når vi vil løfte området omkring stationerne?
Planen er, at de fælles principper skal være klar til politisk godkendelse i Letbanesamarbejdets bestyrelse i 2026. Undervejs skal der også hentes input fra udviklere og eksperter – og ses på muligheden for nye partnerskabsmodeller.
En samlet vision for fremtidens Østjylland
Udviklingen omkring stationerne skal spille tæt sammen med den kommende opdatering af Letbanesamarbejdets overordnede vision. Her er målet et sammenhængende og klimavenligt mobilitetssystem, hvor flere vælger kollektiv transport, og hvor byudviklingen følger de grønne korridorer.
– Det er en styrke, at vi kigger samme vej i Letbanesamarbejdet. Det handler ikke om, hvilken kommune man bor i, men om at skabe mobilitet på tværs af hele Østjylland, siger Lone Jakobi.