Ny letbaneetape, flere buskorridorer og nye fokusområder: Se Letbanerådets anbefalinger
Anbefalingerne til det nye letbaneråd rummer projekter, som vil komme hele Østjylland til gavn. Fri passage til busser mellem Aarhus og Randers, Hadsten, Hinnerup, Skanderborg samt Rønde er eksempler. Dertil lægger anbefalingerne op til et tættere samarbejde over kommunegrænserne.
Efter flere måneders grundigt forarbejde satte de nuværende medlemmer af Letbanerådet i april pen til papir og vedtog en række fælles anbefalinger til det nye letbaneråd, der skal sammensættes efter det kommende kommunal- og regionalvalg.
Anbefalingerne åbner spillepladen med en række nye projekter, som det nye råd kan inkludere i en opdateret vision for Østjyllands kollektive trafik. Men anbefalingerne lægger også op til at omtænke nogle af de forslag, der er med i den nugældende vision, Samspil 2030.
Det er vigtigt at understrege, at der netop er tale om anbefalinger til projekter, der skal undersøges nærmere – og altså ikke færdige projekter, som alle er sikret bred opbakning eller finansiering.
Rådets anbefalinger er inddelt i to typer:
- Projektanbefalinger, som handler om investeringer i den kollektive trafik. Nogle anbefalinger er nye, mens andre handler om projekter fra Samspil 2030, der kan omtænkes eller udgå i en opdateret visionsplan.
- Fokusområder, som kan være med til at give det tværkommunale samarbejde i Letbanerådet et løft.
Aarhus Kommune har i juni 2025 vedtaget en grøn mobilitetsplan, som har betydning for den kollektive trafik i hele Østjylland – og dermed for en kommende visionsplan. Derfor har mobilitetsplanen også været et vigtigt bagtæppe for Letbanerådets anbefalinger.
Ændrede projekter: Mere letbane og busser i eget tracé
Det mest omfattende af de anbefalede projekter er velkendt: En etape 2 af Letbanen, som skal gå mellem Aarhus C (Spanien) og Brabrand. Med den grønne mobilitetsplan har Aarhus Kommune valgt letbane – og ikke BRT-busser – som teknologi på strækningen. Det bør derfor også indgå i en opdateret Samspils-vision.
Blandt de andre projekter fra Samspil 2030, som Letbanerådet foreslår at fastholde med ændringer, er flere trængselsfrie bustracéer eller BRT – altså strækninger, hvor busser får fri passage parallelt med den øvrige trafik. Det gælder blandt andet på Ringvejen og Ringgaden i Aarhus.
Nye idéer til BRT- og buskorridorer
Mest nyt er en række andre projekter med trængselsfrie bustracéer eller BRT, som Letbanerådet foreslår en nærmere afklaring af ved en opdatering af visionen:
- Mod nord kan et bedre højklasset trafiktilbud binde de to vækstområder Randers Syd og Aarhus Nord tættere sammen. Også strækningen Aarhus-Hinnerup og med en mulig forlængelse til Hadsten indgår i anbefalingerne.
- I Randers er en af anbefalingerne at arbejde for at forlænge den BRT-løsning, der allerede er nævnt i Samspil 2030. Det skal ske med et bustracé – eller forlænget BRT – mellem Randers Busterminal og Randers Nord, så beboerne i nord hurtigere kan komme til den sydlige del af byen eller til Aarhus.
- Længere mod syd foreslår Letbanerådet en opgradering af busrute 200, der skal køre trængselsfrit mellem Aarhus, Kolt/Hasselager og Skanderborg. Det vil potentielt kunne flytte flere bilister over i den kollektive trafik.
- Mellem Aarhus og Rønde på Djursland taler anbefalingerne også om muligheden for et trængselsfrit busforløb.
- I det centrale Aarhus skal et muligt bustracé på Aarhus Ø gøre det mere attraktivt at vælge kollektiv transport for alle, der bor, arbejder eller studerer i havnebydelen. Samtidig er driftsforbedringer på Letbanens etape 1 nævnt, og de er allerede vedtaget, som du kan læse om i denne artikel
Fokusområder skal sikre fælles fodslag
Ud over de konkrete projekter har parterne i Letbanerådet bragt nye temaer på banen, som kan være med til at styrke samarbejdet på tværs af kommunegrænser. Det er blevet til de seks anbefalede fokusområder for det kommende letbaneråd.
I andre artikler i nyhedsbrevet kan du læse om to af områderne: Fælles målsætninger for den kollektive trafiks transportandel og En højere prioritering af stationsnær byudvikling
Et tredje fokusområde handler om at beslutte, hvilke knudepunkter der skal indgå i en ny visionsplan. Knudepunkter er steder, hvor det er let at komme til og fra bus, tog eller letbane med andre transportmidler.
Langsigtede målsætninger for de vigtigste trafikkorridorer i Letbanesamarbejdet og et øget fokus på alle dem, der rejser ind og ud af Østjylland er også nævnt som fokusområder.