Fremtidens mobilitet under lup

Regeringen har nedsat et ekspertudvalg, der skal komme med inspiration og anbefalinger til fremtidens kollektive mobilitet. Direktør Jens Erik Sørensen og bestyrelsesformand Steen Vindum hilser ekspertudvalgets arbejde velkommen. Sidstnævnte peger samtidig på, at der er behov for hurtige løsninger for at redde trafikselskabernes økonomiske situation.

Transportminister Tomas Danielsen har nedsat et ekspertudvalg, der skal kigge den kollektive trafik i sømmene og komme med et bud på fremtidens kollektive mobilitet.

Endnu er der ikke offentliggjort nogle navne, men deltagerne skal have en bred faglig indsigt i lokal kollektiv mobilitet, transport- og samfundsøkonomiske forhold og strategisk planlægning. Ekspertudvalget skal sparre med repræsentanter fra civilsamfundet, brancherepræsentanter og fageksperter. Erfaringer fra andre lande og relevante borgerforslag skal også indgå i arbejdet.

Til gengæld ligger det fast, hvilke opgaver ekspertudvalget har. Ifølge Transportministeriets kommissorie fra 2. maj skal ekspertudvalget: 

  • give inspiration til nye transportløsninger med mulighed for variation på tværs af geografi. 
  • give anbefalinger til en ny struktur for kollektiv transport og modeller for en takststruktur. 
  • give anbefalinger til en hensigtsmæssig organisering af den kollektive transportsektor.
     

Arbejdet bliver opdelt i tre faser:

  • Kortlægning af borgernes transportbehov og udvikling af katalog over nye kollektive mobilitetstilbud til forskellige geografier.
  • Afdækning af økonomien for trafikselskaberne samt afdækning af mulige modeller for en ny takststruktur.
  • Anbefalinger til en ny struktur for lokal kollektiv transport samt for organisering af den lokale kollektive transport.

Midttrafik er positive over for ekspertpanelets opgaver

Bestyrelsesformand Steen Vindum har udtalt følgende om kommissoriet:
 
”I trafikselskaberne glæder vi os over, at ministeren har lyttet til os og lægger op til en bred drøftelse af mobilitetsbehovet i hele landet. Der er brug for at tænke nyt, hvis vi skal sikre god service i de tyndest befolkede områder af landet, og derfor har vi lige offentliggjort en pjece med forslag til styrke mobiliteten i landområderne. Trafikselskaberne har tidligere udviklet Flextrafik og vi er klar til at tage ansvar for nye løsninger, der inddrager flere aktører. Vi glæder os meget til at bidrage til arbejdet.”
 
Steen Vindum peger samtidig på, at trafikselskabernes økonomiske situation er uholdbar og kræver en løsning nu. Det kan ikke afvente ekspertudvalget.

Midttrafiks direktør Jens Erik Sørensen er åben for en ny organisering af den kollektive trafik i Danmark.  I et interview med MobilityWatch fortæller han:

”Man kan generelt sige, at sektoren bærer præg af, at der er rigtig mange aktører. Hvis man politisk vurderer, at det kan man gøre smartere, så synes jeg da, at man skal gøre det – også hvis det ændrer i trafikselskaberne eller i ejerstrukturen”.

”Ud fra en kundesynsvinkel, håber jeg, at man får indrettet den kollektive trafik smartere, så den bliver lettere tilgængelig. Det handler både om takstsystemet, betjening og meget andet, som med fordel vil kunne optimeres til gavn for passagererne”.

Jens Erik Sørensen har dog en bøn om, at ekspertudvalgets forslag bliver operationelle, så Midttrafik kan handle ud fra dem. Og så håber han på, at trafikselskaberne får et større råderum og mere ansvar, fx i forhold til publikumsfaciliteter.

Kommissorium for ekspertudvalg

Læs mere om ekspertudvalgets opgaver i forbindelse med fremtidens kollektive mobilitet.