Nordisk samarbejde om fremtidens mobilitet

Midttrafik har i samarbejde med Region Midtjylland, Agder Fylkeskommune i Sydnorge og Agder Kollektivtrafikk gennemført to forskellige undersøgelser i både Danmark og Norge vedrørende kundernes transportvaner efter COVID-19. Samarbejdet er finansieret af Interreg ØKS.

Formålet er – udover at få større viden - at finde områder, der kan indgå i et flerårigt hovedprojekt. Her vil flere nordiske partnere samarbejde om tiltag, der skal gøre den kollektive trafik mere attraktiv.

Midttrafik stod midt i arbejdet med en ny normal inden for kollektiv trafik, da Region Midtjylland i februar 2021 henvendte sig med forslaget om at indgå et samarbejde med en norsk pendant. Med midler fra Interreg ØKS har det været muligt at gennemføre to undersøgelser i dansk og norsk regi om kundernes transportvaner efter COVID-19. 

Samarbejdet har desuden skabt mulighed for at udveksle erfaringer, da geografi og organisering af kollektiv trafik i Danmark og Norge minder om hinanden.

Det har fra Interreg ØKS været et krav, at de gennemførte undersøgelser skulle være identiske i begge lande for at gøre resultaterne sammenlignelige. Der har dog været mulighed for lokale tilpasninger.

Midttrafik har via Interreg ØKS-projektet indsamlet nyttig viden i arbejdet med at vinde kunderne tilbage og tiltrække nye kunder til den kollektive trafik.

Resultaterne fra den første undersøgelse dannede således grundlag for Midttrafiks tryghedskampagne, Sammen gør vi rejsen tryg, mens den anden undersøgelse bidrager til fremtidige strategiske overvejelser.

Hvad er Interreg ØKS?

EU’s Interreg-program for Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS) giver støtte til projektsamarbejder, hvor aktører inden for programområdet i Danmark, Sverige og Norge kan samarbejde om fælles problemstillinger.

 

 

Deltag i konferencen 20. april

Udover de to undersøgelser indeholder Interreg ØKS-projektet forskellige rapporter, der dækker videns-indsamling af andre europæiske postcorona tiltag/undersøgelser, tiltag for attraktiv kollektiv trafik og en rapport over tiltag for at få passagerer tilbage i den kollektive trafik.

Det samlede output fra projektet: undersøgelser, kortlægninger og videns-indsamling bliver præsenteret på en konference i Kristiansand 20. april 2022. Sæt kryds i kalenderen. Konferencen bliver både med fysisk og digitalt fremmøde.

Tidslinje for projektet

Juni 2021
Kvantitativ undersøgelse i Midtjylland: Kollektiv trafik under og efter COVID-19 med 1.257 spørgeskema-interviews. Gennemført af Silverbullet/COWI.

September 2021
Kvantitativ undersøgelse i Agder: 
Kollektivtrafikk under og etter Covid 19 med 687 spørgeskemainterviews. Gennemført af Kantar Public.

November 2021
Rapport: Tiltag for at få passagererne tilbage i den kollektive trafik efter COVID-19 pandemien.

Kvantitativ og kvalitativ undersøgelse i Midtjylland og Agder: Undersøgelse af borgernes transportvaner og -behov via online panelundersøgelser (cirka 750 respondenter i hvert land), personlige interviews og fokusgrupper. Gennemført af Rambøll.

Januar 2022
Rapport: Eksisterende viden og tiltag som skal gøre den kollektive trafik mere attraktiv 

Rapport: Hvordan har COVID-19-pandemien påvirket kollektivtransporten?

Februar og marts 2022
Indsamling af emner og samarbejdspartnere i Danmark, Norge og Sverige til et hovedprojekt om fremtidens mobilitet. Ansøgning skal indsendes i efteråret 2022.

April 2022
Konference i Kristianssand for interessenter og beslutningstagere i den kollektiv trafik. Præsentation af Interreg-projektets resultater. Deltagelse både fysisk og digitalt.

Levering af endelig rapport til Interreg ØKS.