Trafikplan Viborg 2024

Herunder kan du læse om baggrunden og principper for Trafikplanen i Viborg 2024.

headline here
Baggrund og principper

Midttrafik og Viborg Kommune har udarbejdet en ny trafikplan for den kollektive trafik i Viborg Kommune. Formålet med Trafikplanen er at skabe et mere markedsorienteret kollektivt busnet. Trafikplanen er lavet med baggrund i en databaseret behovsanalyse af kundegrundlaget i dag og for fremtiden. Analysen har et helhedsorienteret perspektiv på de trafikale- og bymæssige udfordringer som den kollektive trafik skal imødegå og potentialer, der kan understøttes. Den kollektive trafik er planlagt ud fra viden om, hvad kunderne efterspørger, og dermed sikre en attraktiv og effektiv busbetjening samt kobling mellem byerne. 

Som følge af de stigende omkostninger til den kollektive trafik, har Viborg kommune besluttet, at trafikplanen indeholder, en ønsket nødvendig besparelse på ca. 10 mio. i forhold til 2022. Dette vil naturligt betyde, at nogle vil opleve en forringelse af det kollektive trafiktilbud i Viborg Kommune, men den nye plan har også givet plads til et bedre kollektivt trafiktilbud andre steder. Det markedsorienterede princip betyder at, ruterne kører mere direkte og med flest afgange, hvor der rejser flest. Køreplanerne er ligeledes tilrettet, så de bliver mere ensartede og mere enkle at forstå. Som udgangspunkt er der ét ruteforløb man skal forholde sig til. Dette giver kortere rejsetider og for nogle længere gangafstande. 

Samtidig har Viborg Kommune besluttet at varetage planlægningen af rute 713, 741, 742, 761, 772 i kommunens kommunale åbne skolekørsel, som kan benyttes af alle, hvis der er plads. 

Læs mere om den politiske beslutning

headline here
Ændringer by og land

Trods de ønskede besparelser, vil køreplanerne mellem de største byer og til Viborg tilbyde kørsel med ca. én afgang i timen, både hverdage, lørdage og søndage. Så er det lettere at vide, hvornår bussen kører og bruge bussen både frem og tilbage. De øvrige ruter vil være mere orienteret mod behovet for skole- og uddannelseselever samt pendlere, med kørsel til skolerne om morgenen og 3-4 hjemkørsler om eftermiddagen. Disse ruter er i stor udstrækning suppleret med Flexbus, så der fortsat er gode forbindelser. 

Fra køreplanskiftet juni 2024 vil det være nye el-busser, der vil køre på ruterne. Elbusserne er alle laventre, og med elektriske ramper, der giver lettere adgang til busserne. Derfor vil nogle af lokalruterne (751, 752 og 770) dække dele af Viborg by, som en form for bybuskørsel. Med lokalruterne i bybilledet, tilbydes fremover tre deciderede bybuslinjer i Viborg. Bybussernes ruteforløb er fremover prioriteret efter, hvor kundepotentialet er størst - dette med baggrund i, hvor der bor mange borgere, hvor der er institutioner og hvor der er flest med bybussen i dag.

Viborg Kommune har i sommeren 2023 ændret tilbuddet om Flextur, der er tilbud om rejse fra adresse til adresse og Plustur, der er tilbud om at blive kørt til nærmeste stoppested for videre transport. Med disse to tilbud, har Viborg Kommune et kollektivt trafiktilbud til alle borgere, som supplement til bus- og togkørsel og de ændringer køreplanerne indeholder. Kørsel med disse tilbud kan fremsøges på Rejseplanen ultimo April 2024. Huske at indstille feltet "tilpas søgning" til dine behov og muligheder i Rejseplanen. 

headline here
Jernbanegade - nyt centralt stoppested

I Trafikplanen flyttes bybussernes centrale stoppested fra Trappetorvet til Jernbanegade. Her etableres et nyt centralt stoppested, hvor både bybusser, lokal- og regionalruter mødes. Trappetorvet vil fortsat blive betjent af bybuslinje 3, mens skift mellem linjerne vil foregå ved Jernbanegade.

Jernbanegade har, lige som Trappetorvet, nærhed til byen, men er også tættere forbundet med Viborg Station og Rutebilstation, så skiftemulighederne mellem tog og bus gøres mere synlig. Det er forventningen, at stoppet i Jernbanegade vil give et bedre sammenhæng for passagerer, der skifter mellem busser og tog i dette område. 

Jernbanegade ligger mere naturligt i bussernes kørsel end Trappetorvet, der i dag giver kunder, der ikke har et ærinde på Trappetovet en omvejskørsel, de med flytningen undgår.

Jernbanegade Viborg

 Læs mere om beslutningen om Jernbanegade.