Hjælp os med at få plads til alle

Midttrafik forventer øget trængsel i myldretiden efter efterårsferien og appellerer nu til dig, der har mulighed for at ændre mødetider eller aftaler, så du kan rejse uden for myldretiden, og dermed give plads til andre kunder, der ikke har samme mulighed.

Vi går ind i en tid, hvor der kommer flere kunder i bussen. På grund af smittefare ved covid-19 medtager busser og letbane færre passagerer. Problemet opstår især i myldretiden på hverdage mellem kl. 7.00 - 9.00 og 15.00 - 17.00, hvor der er risiko for overfyldte busser og letbanetog.

 

Rettidig omhu

Derfor har vi en bøn til vores kunder om at ændre mødetider eller aftaler, så rejserne i myldretiden kan blive spredt ud på andre afgange, hvor der er mere plads i bussen.

Midttrafiks vicedirektør Mette Julbo ønsker at udvise rettidig omhu: ”Vi vil gerne undgå en situation, hvor busserne bliver så fyldte, at vi skal køre forbi mange af vores kunder, og at vores produkt dermed bliver upålideligt. Kan vi allerede nu sætte ind, og få kunderne spredt ud på flere afgange, kan vi måske sikre, at kunderne kan regne med at komme med bus eller letbane, når de ønsker det”.

Sideløbende er Midttrafik i dialog med firmaer, der kører turistbusser om eventuel indsættelse af flere busser på de mest belastede afgange. Midttrafik har alle busser i brug og kan derfor ikke indsætte flere busser med den vognpark, der er til rådighed til den almindelig drift af kollektiv trafik i Region Midtjylland.

 

Tryghed

En ting er pålidelighed, en anden ting er kundernes tryghed i forbindelse med fyldte busser. Passagerpulsen har netop offentliggjort en undersøgelse om passagerernes oplevelse af den kollektive trafik under covid-19. Undersøgelsen viser blandt andet, at 54 % af kunderne føler sig trygge i kollektiv trafik. Utrygheden er størst blandt kunder i risikogruppen, og en af de vigtigste årsager til utryghed er oplevelsen af pladsmangel.

 

Sådan undgår du overfyldte busser

Som udgangspunkt er der flest kunder i Midttrafiks busser og Letbanen i myldretiden på hverdage mellem kl. 7.00 - 9.00 og 15.00 - 17.00. Presset ligger dog forskelligt afhængig af ruter, stoppesteder og afgange.

Midttrafik live er et godt værktøj til dig, der er på farten og skal med bus. App’en fortæller kunderne, hvor bussen er, og hvornår den vil ankomme til stoppestedet. Den viser samtidig, om der er plads i bussen, eller om den er fyldt. Det giver dig mulighed for at vælge andre alternativer.

Vil du gerne forberede dig hjemmefra, kan du også bruge Midttrafik live og få en indikation af, hvilke afgange har mest plads. Ved at søge en specifik rute og afgang dagen før, du skal afsted, kan du se om bussen er fyldt på den søgte afgang. Er den fyldt, kan du søge på afgangen før og efter, og på den måde finde frem til den afgang, hvor der sandsynligvis er færrest kunder.

Rejseplanen er et godt værktøj til at finde alternativer, hvis du oplever, at afgangen fra deres stoppested altid er overfyldt. Løsningen kan fx være at tage en anden rute fra et stoppested i nærheden, der har samme destination.

 

Kapacitet i Midttrafiks busser og Letbanen


Busserne medtager begrænset antal passagerer på grund af covid-19. En almindelig bus medtager cirka 40 passagerer, en mellemstor bus medtager cirka 55 passagerer, og en ledbus medtager cirka 65 passagerer. Det svarer til, at alle siddepladser og halvdelen af ståpladserne er optagede. Det gælder både for busser og letbane, at kunderne bliver bedt om at respektere den begrænsede kapacitet og ikke stige på en fyldt bus eller letbane.

Chaufføren har pligt til at køre forbi stoppesteder og afvise kunder, hvis bussen er fyldt.